Etherische olie

Wat is etherische olie?

Etherische olie, ook wel aromatische, vluchtige of essentiële olie genoemd, is een vluchtige olie -wat wil zeggen dat de olie vervliegt in de lucht of snel verdampt- die wordt gewonnen uit verschillende delen van een plant, zoals de bloesem, de vrucht, het zaad, de bladeren, de schil, of het hout (van zowel stam, takken of wortels). Door het verdampingsproces is de geur van de olie goed waar te nemen met je reukzintuig. Bij etherische oliën gaat het vaak om aangenaam geurende stoffen. Daarom wordt ook wel de aanduiding aromatische of essentiële olie gebruikt.

Sommige soorten etherische olie zijn duur, terwijl andere relatief goedkoop zijn. De prijs is afhankelijk van de hoeveelheid planten die nodig zijn om een bepaalde hoeveelheid olie te produceren. Aangezien er veel gekweekte rozen nodig zijn om een kleine hoeveelheid rozenolie te produceren, is deze vrij duur. Sinaasappelolie is daarentegen goedkoop, omdat de sinaasappelschillen een afvalproduct van de sapindustrie zijn.

Etherische olie wordt op verschillende manieren gewonnen, maar de meest voorkomende manier is stoomdestillatie. Bij deze methode wordt stoom door de te verwerken plantendelen geleid, waarbij de etherische olie met de stoom vervliegt. De stoom wordt afgekoeld tot water en daarna kan de etherische olie van het water worden gescheiden door het verschil in polariteit tussen de olie en het water. Bij citrusvruchten gebruikt men vaak persing, waarbij de schil wordt uitgeperst en de olie tevoorschijn komt.

Etherische olie kent verschillende toepassingen, als:

  • smaakstof;
  • geurstof;
  • alternatief geneesmiddel;
  • conserveermiddel; en
  • industriële grondstof.Geschreven door