Engeland: hiv onder MSM 2012

Aantal homo's met hiv is onveranderd hoog in Groot-Britannië (2012)

Ondanks de toename van het aantal hiv-testen en snellere diagnoses, is het aantal nieuwe hiv-infecties onder mannen die seks hebben met mannen (MSM) in Engeland en Wales niet veranderd tijdens de afgelopen tien jaar, aldus een rapport dat op 1 februari 2013 is verschenen in The Lancet Infectious Diseases.¹De geschatte tijd van een infectie met hiv en de diagnose, is gedurende de afgelopen 10 jaar gedaald van 4 jaar tot 3,2 jaar. De onderzoekers vonden echter geen daling van het aantal hiv-besmettingen: het aantal nieuwe infecties bleef steken op ongeveer 2.300 tot 2.500 infecties per jaar. Er is geen verandering opgetreden in het aantal gediagnosticeerde MSM.

Vooral onveilig seksueel gedrag en je te weinig laten testen op hiv, zouden de twee belangrijkste factoren zijn die ertoe hebben bijgedragen dat het aantal hiv-geïnfecteerde homo-en biseksuele mannen in het laatste decennium niet is gedaald.

Maar liefst één op de twintig homo-en biseksuele mannen in het Verenigd Koninkrijk heeft nu hiv, oplopend tot één op de twaalf in Londen. Dit is vergelijkbaar met de Nederlandse situatie. Ongeveer 5% van de MSM is hiv-positief (onder de totale bevolking gaat het om 0,2%).² Het percentage hiv-positieve MSM in de grote steden ligt hoger, in Amsterdam waarschijnlijk ergens tussen de 10 en 15%.³

Dr. Delpech, die aan het hoofd staat van de hiv-surveillance, zei dat homo-en biseksuele mannen zich jaarlijks moeten laten testen op hiv en andere seksueel overdraagbare aandoeningen - of om de drie maanden, als ze onbeschermde seks hebben met nieuwe of losse partners.

Yusef Azad, directeur bij de National Aids Trust (NAT), zei dat het onderzoek hem somber stemde. "Dagelijks krijgen ongeveer zeven homo-of biseksuele mannen in het Verenigd Koninkrijk te horen dat ze hiv-positief zijn," aldus Azad. Volgens hem moet deze hiv-epidemie onder homo-en biseksuele mannen met de nodige prioriteit worden aangepakt.

Noten:

[1] Birrell P. Lancet Infect Dis. 2013; doi:10.1016/S1473-3099(12)70341-9

[2] Soa aids magazine jaargang 2, nummer 3, september 2011.

[3] Schorer: Factsheet hiv en soa bij MSM, juni 2011.