Eileiderontsteking symptomen

Wat is een eileiderontsteking?

Een eileiderontsteking, ook wel 'salpingitis' of 'pelvic inflammatory disease' (PID) genoemd, is een infectie van de vrouwelijke voortplantingsorganen. Een eileiderontsteking is één van de meest ernstige complicaties van een seksueel overdraagbare aandoening (soa) bij vrouwen. Het kan leiden tot beschadiging van de baarmoeder, eierstokken, eileiders , of andere delen van het vrouwelijk voortplantingssysteem en aanleiding geven tot onvruchtbaarheid bij vrouwen. Een eileiderontsteking kan sluimerend verlopen, zodat je er geen klachten van ondervindt, of heel plotseling opspelen.Veelal ontstaat eileiderontsteking als gevolg van een soa, zoals chlamydia of gonorroe. De boosdoener hoeft niet altijd ene soa te zijn, maar het kan ook gaan om darmbacteriën, (die onschuldig zijn zolang ze in de darm blijven. De ontsteking kan vooral optreden tijdens de menstruatie, omdat dan de baarmoedermond openstaat, en bacterien zich dan gemakkelijker vanuit de vagina (schede) via de baarmoedermond en de baarmoeder naar de eileiders kan verplaatsen. Het komt ook niet zelden voor in aansluiting op een miskraam of zwangerschapsafbreking (abortus), bij het plaatsen van een spiraal of in het kraambed. De aandoening kan ook ontstaan door verspreiding van een infectie elders in het lichaam. Een bekend voorbeeld is een blindedarmontsteking. De ontstekingsreactie kan zich soms rond de eileiders in de buikholte uitbreiden, waardoor organen die in de buurt van de eileiders liggen, zoals eierstokken, blinde darm, blaas en darmen, betrokken kunnen raken bij de ontsteking.

Wat zijn de symptomen en klachten van een eileiderontsteking?

De symptomen van een eileiderontsteking kunnen variëren, maar bestaan vaak uit:

 • doffe pijn of gevoeligheid in de maag of de onderbuik of pijn in de rechter bovenbuik;
 • abnormale vaginale afscheiding, geel of groen, of met een onaangename geur;
 • pijn bij het plassen;
 • rillingen en hoge koorts;
 • misselijkheid en braken;
 • pijn tijdens de seks;
 • darmklachten;
 • een algemeen gevoel van ziek zijn (algehele malaise).

Risicofactoren voor een eileiderontsteking zijn:

 • Vrouwen met seksueel overdraagbare aandoeningen —vooral gonorroe en chlamydia— lopen meer risico om een eileiderontsteking te krijgen.
 • Vrouwen die eerder eileiderontsteking hebben gehad, hebben een hoger risico om een recidief te krijgen. Bij ongeveer eenderde van alle vrouwen die een eileiderontsteking hebben gehad, treedt de infectie opnieuw op.
 • Seksueel actieve tieners hebben meer kans om een eileiderontsteking te ontwikkelen dan oudere vrouwen.
 • Vrouwen met wisselende seksuele partners lopen een groter risico op seksueel overdraagbare aandoeningen en daarmee op het krijgen van een eileiderontsteking.

 

Hoe wordt een eileiderontsteking behandeld?

Toediening van antibiotica brengt de ontsteking meestal snel tot rust. Wel ziet men de laatste tijd meer resistentie van de ziekteverwekkers tegen de gebruikelijke antibiotica ontstaan. De resistente ziekteverwekker is niet meer gevoelig voor het antibioticum. Men zal dan de toevlucht moeten nemen tot een zwaarder middel. Meestal worden twee verschillende antibiotica gebruikt die effectief zijn tegen diverse organismen. De meeste vrouwen worden thuis behandeld en hoeven niet in het zieenhuis te worden opgenomen.

Een infectie kan het slijmvlies aan de binnenzijde van de eileider beschadigen, waardoor er verklevingen (littekenweefsel) van de plooien optreden. Soms kan een eileider volledig worden afgesloten. Onvruchtbaarheid kan dan het gevolg zijn. Ongeveer 1 op de 5 vrouwen met PID is onvruchtbaar.


Geschreven door