Eczeem en vitamine B12 zalf

Atopisch eczeem behandelen met vitamine B12 zalf

Een zalf met vitamine B12 (cyanocobalamine) wordt voorgeschreven voor uitwendige toepassing bij milde tot middelzware vormen van psoriasis en eczeem. Het werkt ontstekingsremmend en kent minder bijwerkingen dan de corticosteroïden (hormoonzalven). Merknaam: Mavena®. Mavena is de enige uitwendige behandeling voor de huid in een therapeutische dosis, die het werkzame bestanddeel cyanocobalamine bevat.

 

Uit onderzoek blijkt dat het uitwendig gebruik van vitamine B12 veilig en effectief is bij de behandeling van kinderen en volwassenen met atopisch eczeem. Het lijkt een serieus alternatief voor de reguliere behandelingen, zoals behandeling met hormoonzalven. Er zijn aanwijzingen dat vitamine B12-zalf effectief is in de behandeling van kinderen met atopisch eczeem (Januchowski 2009).

De studie van Januchowski betreft een dubbelblinde RCT (Randomized Controlled Trial) bij een kleine groep kinderen (n=22) van 6 maanden tot 18 jaar oud. De kinderen waren hun eigen controlegroep. Ze behandelden de ene lichaamshelft met placebozalf en de andere helft met vitamine B12-zalf. Zowel de kinderen als de onderzoekers wisten niet welke zalf een placebo was. Na 4 weken 2 x daags een behandeling met 0,07% cyanocobalaminezalf, was er een significante verbetering ten aanzien van de eczeemklachten ten opzichte van behandeling met placebozalf. Dit pleit voor effectiviteit van vitamine B12-zalf. Het betreft echter een kleine studie (met een gering aantal deelnemers). Derhalve is vervolgonderzoek nodig.

Geraadpleegde literatuur:
- Januchowski R. Evaluation of topical vitamin B(12) for the treatment of childhood eczema. J Altern Complement Med 2009;15:387-389.


Geschreven door