Ebola-virus symptomen

Wat is ebola?

Ebola-virus: symptomen, oorzaak en behandeling. Ebola, officieel ebola hemorragische koorts, is een zeldzame en dodelijke ziekte welke wordt veroorzaakt door infectie met het ebola-virus. Ebola-virussen komen voor in verschillende Afrikaanse landen. Ebola werd voor het eerst ontdekt in 1976 in de buurt van de rivier de Ebola, in wat nu de Democratische Republiek Congo heeft. Sindsdien zijn er sporadisch uitbraken in Afrika geweest. Sinds februari 2014 is er een ebola-uitbraak in Guinee, Sierra Leone en Liberia.Ebola is alleen besmettelijk via rechtstreeks contact met bloed of andere lichaamsvloeistoffen van een patiënt, zoals met zijn speeksel, urine, ontlasting, sperma, braaksel en zweet, of door het slachten en opeten van een ziek dier. Hierbij gaat het om rechtstreeks contact met bloed en andere lichaamsvloeistoffen van besmette wilde dieren, chimpansees, gorilla’s en antilopen (zogeheten 'bush meat'). Vleermuizen verspreiden het virus onder meer via hun ontlasting. Wanneer mensen chimpansees, gorilla’s en antilopen slachten en eten, kunnen zij het virus ook krijgen.

De kans is klein dat in Nederland het levensbedreigende ebolavirus opduikt. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is de kans dat een reiziger de ziekte mee terugbrengt naar Nederland zeer gering, maar niet geheel uitgesloten. De draaiboeken liggen klaar; ziekenhuizen en huisartsen in Nederland worden sinds het ebolavirus is uitgebroken, gewezen op de verschijnselen en krijgen iedere week een update van de laatste ontwikkeling

Wat zijn de symptomen van ebola?

De symptomen van ebola zijn:

  • koorts
  • ernstige hoofdpijn
  • spierpijn
  • algehele zwakte
  • diarree
  • braken
  • buikpijn
  • onverklaarbare bloedingen op verschillende plaatsen in het lichaam (a.g.v. ontstekingen van kleine bloedvaatjes)

De incubatieperiode is 2-21 dagen na besmetting met het ebola-virus, maar het gemiddelde is 8 tot 10 dagen.

Herstel van ebola is afhankelijk van goede ondersteunende klinische zorg en de immuunrespons van de patiënt. Mensen die herstellen van een ebola-infectie hebben antilichamen voor ten minste 10 jaar.

Wat is de behandeling van ebola?

Eenmaal besmet is er een grote kans op overlijden. In Afrika overlijdt meer dan de helft van de patiënten. Het is onbekend of dit beïnvloed wordt door minder goede medische voorzieningen. Er is (nog) geen vaccin of goede behandeling tegen ebola beschikbaar. Er wordt wel hard gewerkt aan het ontwikkelen van een vaccin. De behandeling bestaat hoofdzakelijk uit het bestrijden van de complicaties.

Allereerst wordt een ebola-uitbraak bestreden door patiënten snel te herkennen, waarna ze afgezonderd of geïsoleerd worden zonderen. Op deze manier vinden er geen nieuwe besmettingen plaats. Mensen die in direct contact zijn geweest met (naar wat later blijkt) een patiënt worden een tijdlang gevolgd om te kijken of zij ook ziek worden. Indien zij ebola hebben, worden zij ook meteen opgenomen in het ziekenhuis en afgezonderd van de andere patiënten verpleegd. Door een bloedonderzoek kan aangetoond worden of mensen besmet zijn.


Geschreven door