De zesde ziekte symptomen

Wat is de zesde ziekte?

Wat is de zesde ziekte, wat zijn de symptomen zesde ziekte en hoe wordt het behandeld? De zesde ziekte wordt ook wel driedaagse koorts genoemd. De Latijnse benaming is exanthema subitum of roseola infantum, ook wel kortweg roseola. Roseola is een virale milde vlekjesziekte, die vooral voorkomt bij jonge kinderen onder de twee jaar. Oudere kinderen, kinderen in de tienerleeftijd en volwassenen worden veel minder vaak besmet. Het wordt meestal gekenmerkt door verscheidene dagen (hoge) koorts, gevolgd door een typisch huiduitslag zodra de koorts is geweken (zie foto of afbeelding).Roseola kan worden veroorzaakt door twee veelvoorkomende en nauw verwante virussen: het humaan herpesvirus (HHV) type 6 en type 7. Deze virussen behoren tot dezelfde familie als de beter bekende herpes simplex virussen (HSV), maar HHV-6 en HHV-7 veroorzaken geen koortslip en genitale herpes infecties die HSV kan veroorzaken.

Wat zijn de symptomen van de zesde ziekte?

Het kind heeft plotseling hoge koorts; deze koorts kan snel ontstaan. Dit kan in sommige gevallen aanleiding geven tot een koortsstuip. Soms zijn de (lymfe)klieren in de hals en achter de oren opgezet. Het kind kan wat prikkelbaar zijn en minder eetlust hebben. Na drie tot vijf dagen daalt de hoge koorts abrupt, waarna er kleine lichtrode, dikwijls vrij vage en niet-jeukende vlekjes in het gezicht en de nek ontstaan. Deze vlekjes breiden zich later uit naar de romp. De uitslag verdwijnt meestal binnen één tot twee dagen.

Hoe wordt de zesde ziekte behandeld?

Preventie is niet mogelijk; bijna alle kinderen worden vroeg of laat geïnfecteerd. Het heeft daarom geen zin om kinderen met de zesde ziekte van crèche of school te weren. Besmetting vindt plaats via druppelinfectie: hoesten, praten, niezen en via de handen, of via oraal contact: zoenen, bijten. Het lichaam vormt na de primaire infectie antistoffen die beschermen tegen een hernieuwde infectie. Een tweede episode van de ziekte door re-infectie met een andere variant van het virus, komt zelden voor.

De aandoening is self-limiting en gaat na enkele dagen vanzelf over. Voorkom uitdroging door een kind met koorts veel te drinken te geven, eventueel een ijslolly. Eten is minder belangrijk dan goed drinken. Je kind moet genoeg rust krijgen, maar hoeft niet per se in bed te blijven. Hij mag ook naar buiten en wanneer hij zich goed voelt, mag het gerust naar het kinderdagverblijf. Het is van belang dat het lichaam de warmte kwijt kan. Kies daarom dunne, loszittende kleding.

De koorts hoeft niet verlaagd te worden. Zo nodig kun je (kinder)paracetamol geven, als het kind zich slecht voelt.


Geschreven door