De vijfde ziekte symptomen

Wat is de vijfde ziekte?

Vijfde ziekte symptomen, oorzaak en behandeling. De medische benaming van de vijfde ziekte is ‘erythema infectiosum’. Het is een veelvoorkomende milde virale vlekjesziekte die vooral bij kinderen in de leeftijd van 5 tot 15 jaar voorkomt, maar volwassenen kunnen het ook krijgen. De vijfde ziekte wordt veroorzaakt door het humane parvovirus B19 en kan zich verspreiden via druppeltjes in de lucht door hoesten en niezen. Iemand die is besmet met het virus kan anderen besmetten vanaf één week voordat de eerste ziekteverschijnselen optreden totdat de huiduitslag optreedt. De huiduitslag is het resultaat van een reactie van het immuunsysteem die optreedt nadat de infectie voorbij is, zodat je meestal niet meer besmettelijk bent als de huiduitslag zich aandient.De ziekte is niet erg besmettelijk. Het wordt vooral overgedragen door langdurig of intensief contact. Bekende plekken waar je besmet kunt worden met het virus is het gezin, de crèche, kinderdagverblijf of school. Lang niet iedereen wordt daadwerkelijk ziek na blootstelling aan het virus. Als je wel last krijgt van ziekteverschijnselen, dan vindt dat 1 tot 3 weken na de besmetting met het virus plaats. Deze periode wordt ‘incubatietijd’ genoemd.

De meeste kinderen herstellen snel en zonder complicaties. Na het doormaken van de ziekte heb je immuniteit ontwikkeld en zul je meestal niet weer geïnfecteerd raken.

Een infectie met het parvovirus B19 tijdens de zwangerschap kan leiden tot problemen voor het ongeboren kind. Sommige foetussen kunnen ernstige bloedarmoede ontwikkelen als de moeder besmet is tijdens de zwangerschap, vooral als de infectie zich voordoet tijdens de eerste helft van de zwangerschap.

Wat zijn de symptomen van de vijfde ziekte?

De vijfde ziekte begint met griepachtige verschijnselen, zoals een lichte koorts, hoofdpijn en lichte verkoudheidachtige symptomen (een verstopte neus of loopneus). Deze symptomen gaan na enkele dagen weg en pas van ongeveer 7 tot 10 dagen treedt bij kinderen de karakteristieke huiduitslag op.

De vuurrode huiduitslag bestaat uit kleine rode vlekjes in het gezicht en de wangen. Daarna verspreiden de vlekjes zich over het lichaam: romp, armen en benen. Deze vlekjes zijn meestal wat lichter van kleur. Dit kan gepaard gaan met jeuk. De vlekjes zijn in het begin vaak vlindervormig.

Binnen een week is de huiduitslag vaak wel verdwenen. Wel kunnen de vlekjes tot enkele weken na die tijd onder invloed van warmte, kou, inspanning of opwinding terugkomen. De gereactiveerde vlekjes trekken meestal snel weer weg.

Volwassenen met de vijfde ziekte kunnen last krijgen van gewrichtsklachten, dat wil zeggen pijn en stijfheid van de handen, polsen, knieën of enkels. Deze klachten houden meestal 1 tot 2 weken aan. Sommige mensen hebben maanden of zelfs jaren last van gewrichtsklachten. Volwassenen hebben zelden last van de kenmerkende huiduitslag.

Andere symptomen die soms optreden bij de vijfde ziekte zijn gezwollen lymfeklieren, rode ogen, keelpijn, diarree, en zelden, huiduitslag die lijkt op blaren of kneuzingen.

Hoe kan de vijfde ziekte worden behandeld?

Er is geen vaccin voor de vijfde ziekte beschikbaar. Ook kan verdere verspreiding van het virus niet voorkomen worden, omdat tegen de tijd dat de kenmerkende huiduitslag optreedt de zieke voor zijn omgeving al niet meer besmettelijk is.

Er is geen behandeling voor de vijfde ziekte. De vijfde ziekte wordt veroorzaakt door een virus en kan dus niet worden behandeld met antibiotica. De vijfde ziekte geneest vanzelf. Neem contact op met de huisarts wanneer je zwanger bent of een verzwakt immuunsysteem hebt en getroffen wordt door de vijfde ziekte.


Geschreven door