Chlamydia test vrouwen

Jonge vrouwen zouden moeten worden getest op chlamydia

Het Amerikaanse equivalent van het RIVM, het CDC (Centers for Disease Control and Prevention), heeft een rapport gepresenteerd waarin zij aanbeveelt om alle seksueel actieve vrouwen van onder de 25 jaar regelmatig te laten screenen op de aanwezigheid van een chlamydia-infectie. Naar schatting is nu slechts 38% van de seksueel actieve vrouwen getest op chlamydia.

Chlamydia is één van de meest voorkomende infectieziekten in het Westen Jonge mensen worden het zwaarst getroffen. Het probleem wordt verergerd doordat een chlamydia-infectie vaak zonder symptomen verloopt, waardoor de ziekte veelal onopgemerkt én onbehandeld blijft. Ook kan de seksueel overdraagbare aandoening zich hierdoor gemakkelijk verspreiden. Een chlamydia-infectie kan op de lange termijn ernstige gevolgen hebben, vooral voor jonge vrouwen. Problemen zijn onder meer chronische pijn in het bekken, buitenbaarmoederlijke zwangerschap en onvruchtbaarheid.

De bacteriële infectie is relatief eenvoudig op te sporen en met antibiotica te behandelen. Een regelmatige screening op chlamydia is aan te bevelen, aldus het CDC.

Bron: Rupert Shepherd van Medical News Today, 14 maart 2012