Chlamydia-onderzoek nieuws

Een doorbraak in het chlamydia-onderzoek

Doordat de chlamydiabacterie veel voedingsstoffen niet zelf kan maken, is hij voor voorplanting en groei volledig afhankelijk van zijn gastheer. Daarmee vertoont deze bacterie veel gelijkenis met een virus. Eind 1998 publiceerden Amerikaanse wetenschappers het genoom van Chlamydia trachomatis in vakblad Science. 

Er is nu een doorbraak in het chlamydia-onderzoek. Onderzoekers proberen al decennia om hun vinger achter het genoom van de bacterie te krijgen, die chlamydia veroorzaakt. Het is nu eindelijk gelukt om het DNA van de bacterie te manipuleren, wat de weg opent naar een effectieve behandeling van de veelvoorkomende geslachtsziekte. Onderzoekers hopen dat het uiteindelijk kan leiden tot de ontwikkeling van een vaccin voor C.trachomatis.

Chlamydia-infectie staat wel bekend als een 'stille epidemie', omdat de meeste gevallen geen symptomen vertonen en dus onbehandeld blijven. Het kan bij vrouwen leiden tot eileiderontsteking en verlittekening van de eileiders, wat onvruchtbaarheid kan veroorzaken en de kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap vergroot. Het onderzoek werd uitgevoerd aan de afdeling Moleculaire Microbiologie aan de Universiteit van Southampton, in samenwerking met de afdeling Virologie, aan de Ben Gurion Universiteit van de Negev in Israël.

Bron: ScienceDaily, 12 oktober 2011