Cafeïne tijdens zwangerschap

Cafeïne tijdens zwangerschap in verband gebracht met lager geboortegewicht

Vrouwen zouden moeten overwegen om tijdens hun zwangerschap geheel en al te stoppen met het drinken van koffie. Aldus een Zweedse wetenschapper uit wiens onderzoek bleek dat vrouwen die zelfs maar één enkel kopje koffie per dag drinken, meer risico lopen op een baby met een laag geboortegewicht.¹De onderzoekers bestudeerden gedurende tien jaar de gegevens van ongeveer 60.000 zwangerschappen. Ze hielden precies bij hoe vaak de zwangere vrouwen voedsel of drankjes met cafeïne gebruikten. Het rapport toont aan dat het drinken van 200-300 milligram cafeïne per dag het risico op een kleinere baby met 27 tot 62 procent vergroot, afhankelijk van de definities die je hanteert. Een kind dat zou worden geboren met een gemiddeld geboortegewicht van 3,6 kg verloor 21-28g voor elk 100mg cafeïne die de de moeder dagelijks gebruikte. Aldus de wetenschappers zeggen in het tijdschrift BMC Medicine. Cafeïne uit elke bron leek het geboortegewicht te verminderen. Dat cafeïne de groei van het ongeboren kind schaadt, komt wellicht doordat de voedingsstoffen trager door de placenta van moeder naar kind gaan. Cafeïne treft je niet alleen aan in koffie, maar is ook te vinden in thee, cola, energy drinks en chocolade.

De resultaten van het onderzoek staan los van de vraag of de moeder rookt of niet. Het is inmiddels algemeen bekend dat roken tijdens de zwangerschap een lager geboortegewicht veroorzaakt. De onderzoekers hielden in hun onderzoek rekening met de invloed van roken en andere factoren die het geboortegewicht zou kunnen beïnvloeden.

Er kan niet geconcludeerd worden dat cafeïne ook daadwerkelijk een lager geboortegewicht veroorzaakt, maar er is wel een robuuste associatie, aldus arts-onderzoeker Verena Sengpiel. Goed wetenschappelijk onderzoek naar de gevolgen van cafeïne is lastig, omdat je vrouwen niet zomaar experimenteren met hun zwangerschap. Een beter onderzoek dan dit kan er waarschijnlijk niet komen, veronderstelt Sengpiel.

Het advies van de Zweedse arts luidt: Stop met de cafeïneconsumptie tijdens de zwangerschap, vooral als je geen problemen hebt bij het laten staan ervan. En andere moeten zwangere vrouwen zich aan de officiële aanbeveling houden van niet meer dan één kop per dag, totdat er meer onderzoeksresultaten zijn. Het Voedingscentrum heeft inmiddels de resultaten van dit onderzoek ter hart genomen en adviseert op haar site: "Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven wordt het gebruik van koffie en energie drank ontraden of hen wordt geadviseerd dit sterk te beperken."²

Nu is naast alcohol en sigaretten, ook cafeïne uit den boze voor zwangere vrouwen.

Noten:

1) Verena Sengpiel, Elisabeth Elind, Jonas Bacelis, Staffan Nilsson, Jakob Grove, Ronny Myhre, Margaretha Haugen, Helle M Meltzer, Jan Alexander, Bo Jacobsson and Anne-Lise Brantsaeter. Maternal caffeine intake during pregnancy is associated with birth weight but not with gestational length: results from a large prospective observational cohort study. BMC Medicine 2013, 11:42. Published: 19 February 2013. doi:10.1186/1741-7015-11-42 (19 februari 2013)

2) http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/koffie.aspx (voor de laatste keer geraadpleegd op 23 februari 2013)


Geschreven door