Buikpijn na seks bij vrouw

Buikpijn na seks bij vrouw: mogelijke oorzaken

Dit artikel ('buikpijn na seks bij vrouw') richt zich niet op dyspareunie (= pijn tijdens het vrijen), maar op het fenomeen dat een vrouw buikpijn of bekkenbodempijn heeft ná de seksuele gemeenschap. Hoe komt het dat een vrouw buikpijn kan hebben nadat ze seks heeft gehad?

Buikpijn na seks: te gespannen bekkenbodem

Het bekken is gelokaliseerd onderin de buik. De bekkenbodem vormt de onderkant van het bekken en bestaat uit sterke spieren en bindweefsel. De bekkenbodem zorgt ervoor dat de organen onderin de buik -de blaas, de baarmoeder en het laatste stuk van de darmen- niet naar buiten vallen. De spieren van de bekkenbodem helpen om de plas en ontlasting op te houden. De anus vormt een onderdeel van de bekkenbodem, en door het aanspannen van de bekkenbodem kun je je ontlasting ophouden en windjes tegenhouden. De bekkenbodemspieren vormen tevens een afsluiting rond je plasbuis en zijn een soort strakke hangmat waar je blaas op steunt. De bekkenbodem speelt ook een belangrijke rol bij seks en bij een bevalling.

Een te gespannen bekkenbodem geeft klachten als buikpijn of bekkenbodempijn na de seksuele gemeenschap. Hier ligt vaak een psychologische oorzaak aan ten grondslag. Dit wordt ervaren als een soort spierpijn. Het is geen reden tot ongerustheid. Het komt omdat je bekkenbodemspieren tijdens het neuken heel gespannen zijn geweest. Het is een vervelende klacht, die je kunt oplossen door   ontspanningsoefeningen van de bekkenbodem toe te passen. Bij ernstiger klachten kun je naar een bekkenbodemfysiotherapeut voor het leren ontspannen van het bekkenbodemgebied.


Buikpijn na seks: te diepe penetratie of te snel gaan vrijen

Sommige vrouwen ervaren na het neuken pijn in de buik en soms ook rug. Dit kan komen doordat de penis van je partner tegen de baarmoedermond aanstoot. Dit kan een onaangenaam of pijnlijk gevoel in de buik geven. Tijdens de seks voel je dit niet altijd of veel minder, omdat je lichaam een soort natuurlijke, pijnstillende stoffen aanmaakt, maar een tijdje na de seks kan de pijn alsnog opkomen. Een ander seksstandje of houding waarbij de penis minder diep de vagina binnendringt, kan helpen de klachten te voorkomen. Ook kan het goed zijn om het vorspel langer te laten duren. Het kan zijn dat je te snel bent gaan vrijen. Bij opwinding kantelt de baarmoeder, waardoor er meer ruimte ontstaat om de penis er langs te laten.

Maar ook 
darmafwijkingen zoals een prikkelbare darm of gynaecologische aandoeningen (bijvoorbeeld endometriose, waarbij zich baarmoederslijmvlies buiten de baarmoederholte hecht aan verschillende organen) kunnen dit soort pijnklachten veroorzaken. De eenvoudigste oplossing is dan om een houding of seksstandje te zoeken die voor beide partners aangenaam is. Meestal betreffen dit houdingen waarbij de penis (veel) minder diep in de vagina komt.