Bosbessen hoge bloeddruk

Bosbessen kunnen de bloeddruk verlagen

Het eten van één schaaltje bosbessen per week kan helpen om het risico op hoge bloeddruk te verlagen. Veel mensen hebben hoge bloeddruk of hypertensie, doch een simpele verandering van levensstijl -het eten van meer donker gekleurde voedingsmiddelen die natuurlijke verbindingen genaamd 'anthocyanen' bevatten,- kan het risico op het ontwikkelen van hoge bloeddruk de pas afsnijden. Overigens wordt de bosbes vaak ten onrechte aangedeui als blauwe bes. De bosbes (Vaccinium myrtillus) is echter een andere soort. De blauwe bosbes is niet de bes die je in de supermarkt kan kopen, maar de bes die je zelf kan plukken in het bos. Een leuke bezigheid en nog gezond ook!

 

De anthocyanen vormen een zeer grote groep van kleurstoffen in rood-blauwe planten, die vooral worden aangetroffen in fruit en groenten zoals bosbessen, bramen, frambozen, aardbeien, zwarte bessen, aubergines en bloedsinaasappelen (een soort sinaasappel die binnenin rood is). Des te sterker de kleur, des te groter de concentratie anthocyanen. De hoeveelheid anthocyanen in bramen en zwarte bessen ligt heel hoog, maar ook de hoeveelheid in jostabessen (een diepblauw-zwarte bes die de kruising is tussen een zwarte bes en een kruisbes_ en bosbessen is de moeite waard. Anthocyanen lijken te beschermen tegen hoge bloeddruk, zo blijkt uit onderzoek van Britse en Amerikaanse voedingsdeskundigen wiens studie verscheen in het februarinummer van 2011 van de American Journal of Clinical Nutrition.

De onderzoekers onderzochten het effect van verschillende natuurlijke verbindingen genaamd 'flavonoïden' -waaronder anthocyanen- op de gezondheid van ongeveer 157.000 mannen en vrouwen, die geen van allen hypertensie hadden bij aanvang van het onderzoek. Zij moesten periodieke vragenlijsten met betrekking tot hun gezondheid invullen, en hun dieet werd regelmatig over een periode van 14 jaar onderzocht.

De onderzoekers ontdekten dat mensen die het meeste voedsel met anthocyanen aten, 8 procent minder kans hadden om te worden gediagnosticeerd met hypertensie in vergelijking met degenen die het minste daarvan binnenkregen. De personen die ten minste één portie bosbessen per weer aten, hadden 10 procent minder kans om hoge bloeddruk te ontwikkelen in vergelijking met deelnemers aan de studie die geen blauwe bessen aten.

Aedin Cassidy, een professor van de School of Medicine aan de Universiteit van East Anglia in het Verenigd Koninkrijk, en hoofdauteur van de studie, zegt dat deze nieuwste bevindingen onderdeel zijn van een groeiende hoeveelheid bewijsmateriaal dat anthocyanen een gunstig effect hebben op de doorbloeding en de bloedvaten, wat betekent dat een een uitstekend idee is om er meer van te consumeren.


Geschreven door