Borstkanker symptomen

Wat is borstkanker?

Wat zijn de symptomen van borstkanker en hoe wordt borstkanker behandeld? Borstkanker treft jaarlijks ongeveer 11.200 vrouwen in Nederland en het is daarmee de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Een vrouw heeft een kans van één op negen om gedurende haar leven borstkanker te krijgen. Pakweg 70 procent van de vrouwen bij wie borstkanker wordt ontdekt, is 50 jaar of ouder. Van alle vrouwen bij wie borstkanker wordt vastgesteld, geneest 65 procent. Mannen kunnen ook borstkanker krijgen, maar bij hen is het een zeldzaamheid.Bij borstkanker gaat het in de meeste gevallen om een ductaalcarcinoom, welke ontstaat in de melkgangen van de borst. Borstkanker kan ook ontstaan in de melkkliertjes, vaak verspreidt door de borst. Deze vorm wordt lobulair carcinoom genoemd. Doordat een ductaal carcinoom meestal één tumor vormt, wordt deze vaak eerder ontdekt dan een lobulair carcinoom. Kankercellen kunnen zich uitzaaien naar de lokale lymfeklieren en andere delen van het lichaam.

Tal van factoren spelen een rol in het ontstaan van borstkanker. Deze risicofactoren zijn:

  • Leeftijd. Voor je 25e levensjaar komt het nauwelijks voor. Daarna stijgt de kans op het krijgen van borstkanker met het ouder worden.
  • Familiaire en erfelijke factoren. In 10 procent van de gevallen speelt familiaire belasting een rol en van deze groep is een derde deel sprake van erfelijkheid. In deze families is ene genetische afwijking aanwezig en ontstaat de borstkanker vaak op jonge leeftijd.
  • Hormonale factoren. Het blijkt dat langdurige blootstelling aan vrouwelijke geslachtshormonen (oestrogenen) de kans verhoogt op het krijgen van borstkanker. Risicofactoren die hiermee samenhangen zijn vroeg gaan menstrueren of laat in de overgang komen. Vrouwen wie weinig of geen kinderen hebben of hun eerste kind pas op latere leeftijd hebben gekregen.Ook langdurig pilgebruik geeft een iets verhoogde kans. Des te meer kinderen een vrouw heeft gekregen en des te langer zij borstvoeding heeft gegeven, des te kleiner de kans op borstkanker.
  • Eerder borstkanker hebben doorgemaakt. Dit verhoogt de kans dat je het nog eens krijgt, bijvoorbeeld in de andere borst.

Wat zijn de symptomen van borstkanker?

Bepaalde veranderingen die je waarneemt in je borst, kunnen wijzen op borstkanker. Een knobbeltje in de borst is de meest voorkomende verandering. Veelal doet zo'n knobbeltje geen pijn. Andere afwijkingen zijn een verdikt strengeltje naar de tepel, deukjes of kuiltjes in de huid of een sinds kort ingetrokken tepel. Verschijnselen bij de tepel als roodheid en schilfertjes zijn ook verdacht. Daarnaast kun je last hebben van afscheiding uit de tepel. Deze afscheiding kan waterig, melkachtig of groen van kleur zijn, of zelfs bloederig. Je borst kan ook warm aanvoelen en het kan zijn dat je huid er als ene sinaasappelschil uitziet. Een andere mogelijk teken dat kan wijzen op borstkanker is een zweertje van de huid dat niet geneest.

Hoe wordt borstkanker behandeld?

Bij de meeste vrouwen bij wie borstkanker is vastgesteld, vindt een operatie plaats. Er bestaan grofweg twee mogelijkheden:

  • een borstbesparende behandeling (lumpectomie); en
  • het verwijderen van de gehele borst (mamma-amputatie).

Bij een borstbesparende behandeling wordt het gezwel ruim uit de borst verwijderd. Voorwaarde hierbij is dat het gezwel niet te groot moet zijn en dat het niet vastzit aan de onderliggende spierlaag van de huid. Daarna volgt inwendige en uitwendige nabestraling. Bij een amputatie wordt het borstklierweefsel en een groot deel van de huid van de borst verwijderd.


Geschreven door