Blindedarmontsteking symptomen

Wat is een blindedarmontsteking?

Blindedarmontsteking symptomen, oorzaak en behandeling. Blindedarmontsteking of appendicitis is een aandoening waarbij de appendix ontstoken raakt. Deze aandoening kan hevige buikpijn veroorzaken. Meestal begint de pijn rond je navel, waarna het verschuift naar de rechter onderbuik. De klachten ontwikkelen zich vaak binnen enkele uren tot een paar dagen en nemen in ernst toe. Iedereen kan blindedarmontsteking krijgen, maar het treedt meestal op bij mensen variërend in de leeftijd van 10 tot 30 jaar en dan vooral bij pubers. De standaard behandeling is chirurgische verwijdering van de appendix.De blindedarm of appendix is een wormvormig aanhangsel van de darm. De blindedarm bevindt zich rechtsonder in de buik, daar waar de dunne darm overgaat in de dikke darm. Lange tijd nam men aan dat de blindedarm een evolutionair overblijfsel is zonder functie. Dat is lariekoek gebleken. Men is erachter gekomen dat het orgaantje een heuse voorraadkast vormt voor goede darmbacteriën van waaruit de darm opnieuw voorzien kan worden van goede bacteriën als deze uit de darm verdwenen zijn, bijvoorbeeld na een langdurige aanval van diarree. De goede hygiëne en gezondheidszorg in de westerse wereld heeft de blindedarm wel minder belangrijk gemaakt.¹

Noot:

1) Bollinger, R. R., A. S. Barbas, E. L. Bush, S. S. Lin, and W. Parker. 2007. Biofilms in the large bowel suggest an apparent function of the human vermiform appendix. Journal of Theoretical Biology 249: 826-831.

Wat zijn de symptomen van een blinderdarmontsteking?

De klachten variëren van persoon tot persoon en ontwikkelen zich normaal gesproken binnen enkele uren tot een paar dagen. De symptomen van appendicitis kunnen bestaan uit:

 • zeurende pijn die begint rond je navel en vaak verschuift naar de rechter onderbuik
 • de pijn wordt heviger na een aantal uren
 • de rechter onderbuik is gevoelig voor aanraking
 • de pijn wordt erger als je hoest of loopt
 • misselijkheid en braken
 • verlies van eetlust
 • lichte koorts
 • obstipatie (verstopping)
 • verlies van eetlust
 • diarree
 • zwelling van de buik (opgezwollen buik)
 • frequent moeten plassen

De locatie van de pijn kan variëren, afhankelijk van je leeftijd en de positie van je appendix. In het bijzonder jonge kinderen en zwangere vrouwen kunnen bij appendicitis op verschillende plaatsen pijn ervaren.

De oorzaak van een blindedarmontsteking is niet altijd duidelijk. Soms is appendicitis het gevolg van een obstructie, bijvoorbeeld doordat er een stukje harde ontlasting vastzit in het aanhangsel wat de opening blokkeert. Hierdoor kan het doodlopende stukje besmet raken met bacteriën, waarna het ontstoken raakt.

Wanneer behandeling te lang uitblijft, dan kan de blindedarm scheuren. Hierdoor kan de darminhoud met een hoge concentratie bacteriën in de buikholte terechtkomen en een buikvliesontsteking veroorzaken. Een gescheurde blindedarm wordt in de gehele buik gevoeld.

Hoe wordt een blindedarmontsteking behandeld?

Behandeling bestaat normaal gesproken uit verwijdering van de appendix door middel van een operatie (appendectomie), welke onder algehele narcose wordt uitgevoerd. Herstel duurt drie tot vier dagen. Een operatie zal snel uitgevoerd worden, omdat het gevaar bestaat dat de darm openspringt (geperforeerde blindedarm) en de geïnfecteerde inhoud in de buikholte terechtkomt en een buikvliesontsteking veroorzaakt.


Geschreven door