Bietensap hoge bloeddruk

Iedere dag een kopje bietensap verlaagt de bloeddruk

Bietensap wordt door de meeste mensen niet direct in verband gebracht met lekker drinken. Toch heeft bietensap erg veel voordelen voor je gezondheid. Bietensap is gezond. Het dagelijks drinken van slechts één kopje bietensap kan al helpen je bloeddruk te verlagen, volgens wetenschappers uit het Verenigd Koninkrijk die er onderzoek naar hebben verricht, van de Barts Health NHS Trust en London Medical School. De resultaten van hun studie werden in 2013 in het vakblad Hypertension wereldkundig gemaakt. Voordat ik het vergeet te vermelden: bietensap is niet alleen gezond, maar ook heel erg lekker! 

 

Resultaten van het onderzoek

Bij vijftien personen werd getest of bietensap invloed had op hun bloeddruk. Vooraf hadden ze een systolische druk of bovendruk van 140 tot 159 mmHg. Ze gebruikten geen medicijnen om hun bloeddruk omlaag te brengen. De deelnemers kregen 250 ml bietensap of water en vervolgens werd hun bloeddruk gemeten. De bloeddruk van de deelnemende bietensapdrinkers bleek met 10 mmHg te dalen, waardoor sommigen hunner weer binnen de grenzen van een gezonde bloeddruk kwamen. Het effect van de bietensap was 3 tot 6 uur na inname het grootst, maar hield maar liefst 24 uur aan.

Het magische ingrediënt dat verantwoordelijk is voor daling van de bloeddruk is nitraat, en bieten bevatten van nature hoge niveaus van deze verbinding. De dagelijkse dosis van 250 ml bietensap bevatte ongeveer 0,2 gram nitraat en dat is ongeveer net zoveel als er in twee bietjes aanwezig is. Nitraat ontspant en verwijdt de bloedvaten, als gevolg waarvan het bloed er gemakkelijker doorheen stroomt.

Het verbaasde de onderzoekers dat er maar zo’n kleine hoeveelheid nitraat nodig is om een significant effect te bereiken. Wel is er vervolgonderzoek nodig om te bepalen wat de lange termijneffecten zijn van bietjes op de bloeddruk.

Zelf gemaakte bietensap of uit de winkel?

Eén tot twee kopjes bietensap per dag heeft dus een significant bloeddrukverlagend effect. Je kunt zelf bietensap maken of het kant-en-klaar kopen in de winkel. Het zelf bereiden van bietensap heeft als voordeel dat je sap vers van de pers is en het goedkoper is. Een fles bietensap kost tussen de 2 en 2,50 euro. Je kunt bietensap kopen in een gewone supermarkt of in een natuurvoedingswinkel. Omdat bieten een krachtige detoxifier zijn, kun je het beste beginnen met een lagere dosis (een kwart of half kopje per dag) en langzaamaan opbouwen. Bietensap kun je beschouwen als een detox-drank: het maakt de lever schoon en zorgt ervoor dat de nier- en blaasfunctie verbeteren. Ook maakt het je huid mooier.

 

Zijn er bijwerkingen als je bietensap drinkt?

Rode bietensap kan rode urine en rode ontlasting veroorzaken. Dit kan helemaal geen kwaad. Denk er wel aan dat het drinken van een grote hoeveelheid rode bietensap maag- en darmklachten kan veroorzaken. Verder moeten personen die al een lage bloeddruk hebben, alert zijn op verdere bloeddrukdaling met mogelijk flauwvallen als gevolg.

Let op: het is belangrijk dat je niet op eigen initiatief stopt met het gebruik van hoge bloeddrukmedicijnen die je van de (huis)arts krijgt voorgeschreven. Verander je medicijngebruik alleen in overleg met de arts die het je voorgeschreven heeft. Laat je arts weten dat je gebruik maakt van natuurlijke middelen om je bloeddruk te verlagen, wat mogelijk kan resulteren in vermindering van medicatie .


Geschreven door