Beschermende factoren

Hartaanval: beschermende factoren

Risicofactoren zijn al die factoren die het waarschijnlijker maken dat je een bepaalde gezondheidsprobleem of aandoening zal ontwikkelen. Beschermende factoren (ook wel 'protectieve factoren' genoemd), verminderen juist de kans dat je een bepaalde ziekte of aandoening zult ontwikkelen of verbetert je herstellend vermogen als de ziekte zich voordoet. Een beschermende factor kan daarom gezien worden als iets wat een positieve bijdrage levert aan de gezondheid van een individu. Wat helpt beschermen tegen een hartaanval? Belangrijk is om dagelijks aan beweging te doen. Fysieke activiteit is een beschermende factor voor een goede gezondheid. Gezond en gevarieerd te eten en matig zijn met alcoholgebruik zijn ook belangrijke factoren om je hart gezond te houden.

 Regelmatige matige tot krachtige fysieke activiteit helpt je beschermen tegen een reeks van ziekten en aandoeningen, waaronder hart- en vaatziekten, type 2 diabetes en sommige vormen van kanker. Men beveelt aan om iedere dag ten minste 30 minuten matig intensief lichamelijk actief te zijn. Voorbeelden van matig intensieve lichamelijke activiteit bij volwassenen zijn wandelen met 5-6 km/uur (dus flink doorwandelen) en fietsen met 15 km/uur.

Beperkt alcoholgebruik is ook een goede protectieve factor. Het drinken van teveel alcohol kan de niveaus van sommige vetten in het bloed verhogen, de zogeheten 'triglyceriden'. Mensen met een hoog triglyceriden-gehalte hebben een hoger risico op hart-en vaatziekten, waaronder een hartaanval. Minder alcohol, maar ook minder vet en minder suiker, kan de hoeveelheid triglyceriden in het bloed verlagen. Overmatig alcoholgebruik kan ook ook leiden tot hoge bloeddruk, hartfalen en een verhoogde calorie-inname. (Het structureel binnenkrijgen van te veel calorieën kan leiden tot overgewicht en een hoger risico op het ontwikkelen van diabetes of suikerziekte.) Hoge bloeddruk is één van de risicofactoren voor hart- en vaatziekten

Een dieet rijk aan groenten en fruit en met weinig verzadigde vetten, is een protectieve factor en zal de kans doen afnemen dat je hart-en vaatziekten ontwikkelt. Het houdt je hart- en bloedvaten in goede conditie.

In deze special zullen in de komende jaren verschillende artikelen worden opgenomen over beschermende factoren voor een hartaanval.


Geschreven door