Atopisch eczeem lichttherapie

Atopisch eczeem behandelen met lichttherapie

Al tientallen jaren wordt lichttherapie met ultraviolette stralen (UV) toegepast in de behandeling van atopisch eczeem(ook constitutioneel eczeem genoemd), zowel bij acute verergeringen als voor chronisch eczeem. Het is een ervaringsfeit dat specifiek het ultraviolette deel van zonlicht de afweer in de huid onderdrukt, waardoor het eczeem -hetgeen door een overactief afweersysteem wordt veroorzaakt- verminderd. Op basis hiervan heeft men lichttherapie ontwikkeld, waarmee de huid belicht wordt met een hele specifieke dosis ultraviolet licht.

 

De effectiviteit van lichttherapie bij de behandeling van eczeem is wetenschappelijk aangetoond en maakt onderdeel uit van de normale geneeskunde. Het wordt toegepast bij volwassenen en kinderen ouder dan 12 jaar. Het wordt toegepast onder verantwoordelijkheid van een dermatoloog.

Je komt ervoor in aanmerking als intensieve lokale therapie onvoldoende effect heeft gesorteerd. De duur van de kuur is per persoon verschillend maar kan 2-3 maanden bedragen. Lichttherapie is vrij intensief: je moet zo'n twee tot drie keer per week gedurende zes tot twaalf weken naar het ziekenhuis komen voor een behandeling. Onder bepaalde voorwaarden kan het soms ook thuis plaatsvinden.

Tijdens de UVB therapie sta in een lichtcabine en afhankelijk van je huidtype wordt een belichtingschema door de arts bepaald. In het begin sta je heel kort in de kast, maar bij ieder volgend bezoek wordt de belichtingstijd langzaam opgehoogd teneinde verbranding te voorkomen. Om je ogen te beschermen draag je tijdens de lichtbehandeling een beschermende bril.


Geschreven door