Anuskanker symptomen

Wat is anuskanker?

Anale kanker of anuskanker symptomen, oorzaak en behandeling. Het spijsverteringsstelsel begint bij de mond en eindigt bij de anus, ook wel 'poepgaatje' genoemd. Via de anus verlaat de ontlasting het lichaam. De anus bestaat deels uit twee sluitspieren: een uitwendige sluitspier, die willekeurig kan worden bediend, en een inwendige sluitspier die onwillekeurig is. Bij anuskanker vormen zich kwaadaardige (kanker)cellen in het weefsel van de anus of in het anale kanaal. Het anale kanaal is de verbinding tussen endeldarm en anus. Bij tumoren in het peri-anale gebied -dat is het gebied dat is gelegen rond de buitenkant van de anus- spreekt men van huidtumoren en niet van anale kanker. Anuskanker moet ook onderscheiden worden van rectumkanker, dat is kanker in de endeldarm. Wel kunnen de symptomen erg veel overeenkomsten vertonen.Anuskanker is relatief zeldzaam. De incidentie is 4-7 op 1.000.000. De incidentie bij vrouwen en jonge homoseksuele mannen neemt de laatste jaren toe. Factoren die de kans op anuskanker verhogen zijn roken, anale seks, het hebben van meerdere sekspartners, afweerstoornissen en besmetting met het humaan papillomavirus (HPV - de typen 16 en 18, die anuskanker en bij vrouwen baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken), waarbij opgemerkt dat het gebruik van een condoom infectie met HPV niet volledig kan voorkomen. Zo kan het virus bijvoorbeeld in de schaamstreek aanwezig zijn. Condooms kunnen dan het virus niet tegenhouden. Veilige anale seks bestaat dus niet. Anuskanker komt tien keer zoveel meer voor onder homoseksuele mannen dan onder heteroseksuele mannen.¹ Besmetting met HIV vergroot het risico nog eens aanzienlijk. De kans op anuskanker kan je verminderen door niet te roken, anale seks te vermijden, door als man geen seks te hebben met mannen en door alleen seks te hebben met één partner in een levenslange relatie.²

 

Noten

 1. James Goedert, et al., for the AIDS-Cancer Match Study Group, "Spectrum of AIDS-associated malignant disorders," The Lancet, 351: 1833-1839, p. 1836 (June 20, 1998).

 2. Er is een samenhang tussen een homoseksuele leefstijl en promiscuïteit, wat weer de kans op geslachtsziektes vergroot. Klik hier voor meer informatie.

Wat zijn de symptomen van anuskanker?

De mogelijke symptomen van anuskanker zijn:

  • de aanwezigheid van (helderrood) bloed op het toiletpapier en de ontlasting;
  • een knobbel of gezwel in de buurt van de anus;
  • pijn of irritatie in of bij de anus;
  • jeuk of afscheiding uit de anus;
  • verandering in het ontlastingspatroon (vaak aandrang zich te ontlasten en soms afwisselend verstopping en diarree).

Sommige klachten kunnen ook wijzen op aambeien.

Hoe wordt anuskanker behandeld?

De behandeling is vooral afhangen van het stadium van de kanker (zijn er uitzaaiingen?), de plaats van de tumor en of er sprake is van een recidief (terugkeer van de kanker).

De standaardbehandelingen zijn:

  • radiotherapie (bestraling van kankercellen);
  • chemotherapie (behandeling met cytostatica, welke remmend werken op de deling van tumorcellen); en
  • een operatie, waarbij de tumor uit de anus wordt weggesneden samen met een deel van het gezonde weefsel eromheen.

Bij een klein gezwelletje kan worden volstaan met bestraling alleen. Bij een grote tumor wordt de bestraling vaak gecombineerd met chemotherapie. Deze twee therapieën versterken elkaar in hun werking tegen kanker. Als de tumor na deze behandeling niet volledig verdwenen is, of wanneer er sprake is van een recidief, dan is ene operatie nodig.

Bij metastering naar andere delen van het lichaam, is genezing niet mogelijk en zal men overgaan op palliatieve behandeling. Hierbij worden de klachten verlicht en zal men proberen de kwaliteit van leven te verbeteren of te behouden.