Aambeien verwijderen

Chirurgische behandeling van aambeien

Aambeien verwijderen via chirurgie. Welke opties zijn er voor het verwijderen van aambeien via een operatieve ingreep? Alleen bij hardnekkige en/of ernstige klachten, kan gekozen worden voor een chirurgische behandeling:

  • Sclerotherapie
  • Rubberbandligatie
  • Hemorrhoïdectomie
  • HAL
  • PPH

Rubberbandligatie

De eerste keuze is het afbinden van het overtollige slijmvlies met behulp van elastische rubberbandjes. Dit wordt rubberbandligatie genoemd. Deze methode wordt geadviseerd bij eerste-, tweede- en derdegraads hemorrhoïden.

Hoe gaat het in zijn werk? Je ligt hierbij in voorovergebogen houding op een behandeltafel. De chirurg schuift dan een proctoscoop (een soort kijker) in de anus, om de aambeien in het zicht te brengen. Met behulp van een speciaal zuigapparaatje worden de aambeien aangezogen, waarna een soort elastiekje rond de aambei geplaatst wordt. Hierdoor krijgt de aambei geen bloedtoevoer meer en zal deze verschrompelen en na 7 tot 10 dagen afvallen en samen met het elastiekje via de ontlasting vedwijnen. Deze behandeling geschiedt bij verreweg de meeste mensen pijnloos. Eventueel kan de behandeling onder narcose in dagbehandeling worden verricht.

Sclerotherapie

Sclerotherapie wordt toegepast bij eerste- en tweedegraads aambeien. Sclerosen is minder effectief dan rubberbandligatuur. Bij sclerotherapie wordt de bloedtoevoer naar de aambeien afgesloten door middel van een injectie van een stof die de aambeien laat verschrompelen, waarbij littekenweefsel wordt gevormd. Na het inspuiten ontstaat er zwelling en een (bedoelde) ontstekingsreactie Daarom wordt bij voorkeur één aambei  behandeld en niet meer. Anders zou er te veel ontstekingsreactie kunnen ontstaan met bovenmatige napijn.

Hemorrhoïdectomie

In ernstige gevallen (derde- en vierdegraads aambeien), kan men overgaan tot het verwijderen van aambeien via een zogeheten hemorrhoïdectomie. Hierbij worden de aambeien op de operatiekamer onder algehele narcose of plaatselijke verdoving chirurgisch verwijderd. Vaak word je 1 à 2 dag in het ziekenhuis opgenomen.

De ingreep geeft veelal een aantal dagen niet geringe postoperatieve pijn. Je moet er rekening mee houden dat het een tijdje duurt voordat je je dagelijkse leven weer voledig op kan pakken. Daarom wordt deze procedure alleen gedaan bij ernstige gevallen van aambeien.

HAL (hemorroïdaal arterie ligatie)

De HAL procedure iwordt toegepast bij de behandeling van tweedegraads, derdegraads en vierdegraads aambeien. Met de HAL methode worden de bloedvaatjes onder de aambeien afgebonden met een hechting, waardoor de bloedtoevoer naar de aambeien wordt gestopt en de aambeien slinken. De ingreep gebeurt onder narcose of met een ruggenprik. Het is een relatief nieuwe methode.

PPH (Procedure Prolapse en Hemorrhoïden)

De PPH methode wordt uitgevoerd bij derde- en vierdegraads aambeien, dus bij meer uithangende en hardnekkige aambeien. Maar ook wanneer andere behandelmethoden in het verleden niet tot het gewenste resultaat hebben geleid. Het is een relatief nieuwe ingreep, welke minimaal belastend is. Hierdoor worden de bloedvaatjes naar het aambeiweefsel afgesloten en wordt de bloedtoevoer verminderd. De aambeien zullen slinken en het slijmvlies wordt omhoog getrokken. Het kan dan niet meer uitzakken. Na de ingreep ervaar je over het algemeen weinig pijn en kun je vrij snel je normale activiteiten hervatten.


Geschreven door

  

PPH Procedure Video