Zonneallergie symptomen

Wat is zonneallergie?

Wat is zonneallergie, hoe ziet het eruit, hoe lang duurt het en hoe kun je zonneallergie het beste behandelen? Zonneallergie is een term naar een aandoening waarbij onder invloed van zonlicht rode, heftig jeukende huiduitslag ontstaat, vaak met zwelling, papels (verhevenheden) en blaartjes. Deze huiduitslag ontstaat op delen van de huid die blootgesteld staan aan zonlicht. Zonneallergie staat ook bekend als 'dermatitis solaris' of 'polymorphe lichteruptie' (PLE). Zonneallergie hoeft normaal gesproken niet behandeld te worden. Na enkele dagen tot weken verdwijnt de huiduitslag vanzelf, mits je uit de zon blijft. Gaandeweg de zomer treedt gewenning op, waardoor de klachten zullen afnemen.Zonlicht heeft invloed op de menselijke huid en als je last hebt van zonneallergie, reageer je op een abnormale manier op licht. Je kan allergisch zijn voor ultraviolet A (UV-A) of (in mindere mate) voor ultraviolet B (UV-B) licht of voor een combinatie van beide. Bij een allergie voor UVA kan de zonneallergie ook binnen optreden, aangezien UVA niet door glas gefilterd wordt. Dit in tegenstelling tot UVB. Zonneallergie is een abnormale huidreactie die optreedt na normale blootstelling aan (zon)licht. Niet alleen zonlicht, maar ook andere lichtbronnen kunnen zonneallergie veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn de zonnebank, gloeilamp of tl-buis.

Fotosensibiliteitsreacties zijn onder te verdelen in drie varianten:

  1. polymorfe lichteruptie (PLE);
  2. zonne-urticaria, een vorm van chronische netelroos die wordt veroorzaakt door blootstelling aan zonlicht; en
  3. fotoallergische reacties: hierbij ontstaat een huidreactie op zonlicht door het gebruik van lokale middelen op de huid, zoals cosmetica en zonnebrandmiddelen, of bepaalde orale medicijnen.

PLE is de meest voorkomende vorm van lichtovergevoeligheid. Hierbij is er sprake van afwijkende reacties op ultraviolet. Het is (nog) niet precies bekend hoe hoe het ontstaat. Het is echter een gegeven dat mensen met een lichte huidskleur en makkelijk verbranden eerder PLE ontwikkelen dan mensen met een donkerder huidtype. De aandoening kan op elke leeftijd beginnen. Ook wanneer je voorheen wel goed zonlicht kon verdragen, kun je er last van krijgen.

Wat zijn de klachten en symptomen van zonneallergie?

De symptomen van polymorfe lichteruptie zijn:

  • Roodheid
  • Jeukende huiduitslag
  • Kleine verhevenheden
  • Papels en/of vesikels (kleine rode puistjes of blaasjes)
  • Schilfering

Deze klachten treden vooral op aan de zon blootgestelde delen van de huid en de huiduitslag, maar de huidreacties kunnen zich uitbreiden naar niet aan licht blootgestelde delen van de huid. De zonne-uitslag ontstaat vaak enkele uren na blootstelling aan zonlicht, zo'n 6 tot 8 uur later. Het kan ook enkele uren tot zelfs dagen langer duren voordat de verschijnselen optreden. Het manifesteert zich meestal aan het einde van het voorjaar of begin van de zomer.

Hoe wordt zonneallergie behandeld?

In principe hoeft zonneallergie niet behandeld te worden. Normaal gesproken verdwijnt de zonne-uitslag spontaan na enkele dagen tot weken, mits je je niet meer in het zonlicht begeeft. Zo nodig kan de huisarts je een middeltje geven tegen de jeuk, bijvoorbeeld lotio alba FNA. Dit smeerseltje is ook zonder recept verkrijgbaar. Een anti-jeukmiddel als Cremor Vaseline Lidocaïne 3% wil vaak ook helpen. De huisarts kan ook een corticosteroïd crème (hormoonzalf) voorschrijven. In ernstige gevallen van zonneallergie kunnen orale corticosteroïden uitkomst bieden. Deze hebben een systemische ontstekingsonderdrukkende werking. Men geeft dan prednisolon (25 mg 1 x daags gedurende 7 dagen) tot vermindering van klachten. In sommige gevallen kan PLE worden behandeld met antimalariamiddelen, omdat ze leiden tot vermindering van de klachten bij zonneallergie.

Het dragen van beschermende kleding en het aanbrengen van zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor zijn de belangrijkste preventieve maatregelen. Nieuwe soorten crèmes bieden vaak goede bescherming tegen zowel UVA als UVB. Breng deze crèmes een half uur voor blootstelling aan de zon aan. Breng een ruime hoeveelheid aan. Na 2 tot 3 uur opnieuw aanbrengen, evenals na hevig zweten of zwemmen. Verder is lichtgewenning van belang. Laat je huid in het voorjaar geleidelijk aan het zonlicht te wennen. Hierdoor wordt je huid iets dikker en wordt pigment aangemaakt als gevolg waarvan bescherming optreedt tegen het ultraviolet licht. Vanaf maart - april kun je dagelijks de blootstelling aan de zon uitbreiden. Neem wel op zonnige dagen meer voorzichtigheid in acht dan op bewolkte dagen. Er kan -afhankelijk van de soort PLE en de ernst- ook gekozen worden voor ‘hardingskuren’ van de huid op de polikliniek dermatologie in het ziekenhuis. Je huid wordt dan gedurende een aantal weken een paar keer per week belicht met een ultraviolet lichtbron.

Geraadpleegde literatuur:

- J.A.H. Eekhof e.a. (red.): Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk, vijfde geheel herziene druk, tweede oplage, Elsevier Gezondheidszorg, Amsterdam, 2010.


Geschreven door