Zonneallergie lichttherapie

Lichttherapie bij zonneallergie

Zonneallergie treedt vooral op wanneer mensen aan het einde van het voorjaar of begin van de zomer blootgesteld worden aan felle zon. Je huid is daar dan nog niet aan gewend. Vooral op aan de zon blootgestelde delen van de huid kunnen rood worden, gaan jeuken en er kunnen pukkeltjes of blaasjes verschijnen. De mate van klachten varieert per persoon. Sommige mensen met zonneallergie hebben er zo'n last van dat ze de zon helemaal vermijden uit angst voor ondraaglijke jeuk of gênante rode plekken. Zonneallergie is de meest voorkomende huidaandoening. Het blijkt dat ongeveer 10 tot 20 procent van de bevolking er last van heeft, vrouwen vaker dan mannen en mensen in koude landen vaker dan mensen in warmere landen. Ernstige zonneallergie kan je leven danig vergallen. Soms zelfs zo erg, dat je een hekel krijgt aan mooi weer. Voor mensen met ernstige zonneallergie is het geen afdoende oplossing om de huid in te smeren met zonnebrandcrème, te bedekken of om helemaal uit de zon te blijven. UVB-lichttherapie kan dan uitkomst bieden.Bij de behandeling van zonneallergie wordt vaak gebruik gemaakt van cortisol, in pillen of in crème, en anti-malariamedicijnen. Beide middelen brengen echter nare bijwerkingen met zich mee. Lichtere vormen van zonneallergie kun je op een vrij natuurlijke wijze aanpakken, door in de lente je huid langzaamaan aan het zonlicht te laten wennen. Hierbij moet je rekening houden met de intensiteit van het zonlicht op ieder moment van de dag. De meeste intense periodes dien je te vermijden.

Ook kunnen mensen (met wat ernstiger vormen van zonneallergie) zich in het ziekenhuis profylactisch laten behandelen met UV-licht. Dan moeten patiënten enkele weken, voordat ze op vakantie gaan naar een warm land, zich een paar keer per week zich beschijnen met UVB-licht. De eerste keer slechts een seconde en iedere keer iets langer. UV-hardening wordt dat genoemd en het blijkt goed te werken. Maar het is een hele belasting om steeds naar het ziekenhuis te moeten en als na afloop van de behandeling er een tijdje nauwelijks zon is, is het effect van de therapie weg en moet het opnieuw plaatsvinden.

SunshowerMedical 

Een nieuw medisch apparaat biedt een oplossing voor mensen met (ernstige) zonneallergie. Een paar minuten thuis behandeld worden met UV-straling is erg effectief tegen zonneallergie, zo blijkt uit Nederlands onderzoek waar dr. Thomas Rustemeyer, als dermatoloog verbonden aan het VU Medisch Centrum, aan heeft meegewerkt.

Door lichttherapie thuis toe te passen, hoeven mensen met ernstige zonneallergie niet meer voor behandeling naar het ziekenhuis waar ze vaak wel zes weken lang, twee tot of drie keer in de week, naartoe moeten. Dat is zeer lastig en belastend. De nieuwe behandeling verhoogt de kwaliteit van leven van de patiënten enorm. Bovendien kan je door dagelijkse behandeling de dosis zonlicht beter afstemmen op de behoefte. Bovendien is thuisbehandeling goedkoper dan jaar-in jaar-uit ziekenhuisbezoek.

Het gaat om de SunshowerMedical, een apparaat dat thuis heel eenvoudig is te gebruiken. Het is een langwerpig apparaat, die bestaat uit drie grote lampen waar UVB-licht uitkomt, een bestanddeel van zonlicht waar je bruin van wordt, maar wat bij hoge doseringen erg ongezond kan zijn. Maar daar hoeven gebruikers niet bang voor te zijn: het apparaat is heel veilig voor huiselijk gebruik, aangezien er een zeer lage dosis UV-straling uit de lampen komt. Tien minuten voor de SunshowerMedical komt qua dosis UV-licht ongeveer overeen met drie minuten in de felle zon. Dat is een dosis waarbij normale mensen niet verbranden.

Voordelen

Patiënten met zonneallergie konden volgens het onderzoek na een SunshowerMedical therapie gemiddeld zes maal langer in de zon blijven dan zonder deze lichttherapie. Je kunt het apparaat in je douche laten ophangen, zodat je je regelmatig tijdens het douchen enkele minuten kan laten bestralen met UV-licht. Het apparaat kost ongeveer 2.500 euro. De behandeling wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Geraadpleegde literatuur:

- Franken SM, Genders RE, de Gruijl FR, Rustemeyer T, Pavel S. Skin hardening effect in patients with polymorphic light eruption: comparison of UVB hardening in hospital with a novel home UV-hardening device. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2013 Jan;27(1):67-72. doi: 10.1111/j.1468-3083.2011.04358.x. Epub 2011 Dec 6.


Geschreven door