Vitamine D

Wat is vitamine D?

Vitamine D is belangrijk voor een goede algemene gezondheid en voor de vorming van sterke en gezonde botten. Vitamine D is ook nodig om de spieren, het hart, de longen en de hersenen goed te laten werken. Vitamine D bevordert tevens de opname van de mineralen calcium en fosfor in het lichaam. Voorts is vitamine D de meest noodzakelijke stof die je immuunsysteem nodig heeft, zodat het lichaam adequaat infecties kan bestrijden. Uit onderzoek blijkt dat Vitamine-D je immuunsysteem activeert door 'T-cellen' ofwel T-lymfocyten (afweercellen die een onderdeel zijn van de specifieke cellulaire afweer) zodanig uit te rusten, dat zij in staat zijn om infecties te bestrijden.Je lichaam kan met behulp van zonlicht zelf vitamine D aanmaken. Daarom wordt vitamine D ook wel ze 'zon-vitamine' genoemd. Vitamine D wordt onder invloed van zonlicht in de huid aangemaakt. Je kunt ook vitamine D binnenkrijgen door supplementen te slikken en een zeer kleine hoeveelheid komt (uitsluitend) voor in voedingsmiddelen van dierlijke herkomst. Deze voedingsmiddelen bevatten door de bank genomen erg weinig vitamine D, uitgezonderd vette vissoorten zoals paling, zalm en makreel, welke iets meer vitamine D bevatten. In Nederland wordt vitamine D toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten.

Wat doet vitamine D in het lichaam?

Vitaminen zijn chemische verbindingen die het lichaam nodig heeft voor een goede gezondheid. Ze zijn van vitaal belang voor iedereen en ze zorgen ervoor dat je lichaam goed werkt en in staat is zich te weren tegen ziekten en goed te herstellen.

Het verband tussen vitamine D en sterke gezonde botten werd aan het begin van de vorige eeuw gelegd. Toentertijd kwamen doktoren erachter dat rachitis (een botziekte die destijds veel voorkwam onder kinderen uit de donkere geïndustrialiseerde wijken in Londen) heel eenvoudig was te voorkomen door deze kinderen bloot te stellen aan zonlicht of levertraan (dat vitamine D bevat) te geven.

Vandaag de dag weet men alweer veel meer en wordt aan vitamine D een veel bredere werking toegeschreven dan alleen het versterken van botten. Wereldwijd onderzoek laat zien dat vitamine D een belangrijke rol kan spelen in het voorkomen en behandelen van een groot aantal levensbedreigende en chronische ziekten.

De juiste hoeveelheid vitamine D is niet afhankelijk van het voedsel dat je eet, maar hangt af van hoeveel je blootgesteld wordt aan de zon en of je een supplement met de juiste hoeveelheid neemt indien je niet genoeg blootgesteld wordt aan de zon.

Vitamine D is niet zoals de meeste andere vitaminen. Je lichaam kan zijn eigen vitamine D aanmaken. Als je aan de zon wordt blootgesteld maakt je huid vitamine D aan. Maar je lichaam kan geen andere vitaminen aanmaken. Deze vitaminen krijg je binnen via het voedsel dat je eet. Om bijvoorbeeld vitamine C binnen te krijgen moet je groenten en fruit eten.

Ook is vitamine D uniek in vergelijking met andere vitaminen, omdat het door je lever wordt omgezet in een hormoon dat op zijn beurt weer in je nieren en een aantal andere lichaamsweefsels wordt omgezet in een geactiveerde hormoonvariant.

De juiste hoeveelheid vitamine D is niet afhankelijk van het voedsel dat je eet. Om voldoende vitamine D te krijgen moet je regelmatig je huid blootstellen aan zonlicht en het kan ook nodig nodig zijn om supplementen te nemen. Dit maakt het verkrijgen van de juiste hoeveelheid wat complexer in vergelijking met andere vitaminen (en mineralen).

Vitamine D is belangrijk voor sterke botten en een gezond gebit. Calcium en fosfor zijn essentieel voor de ontwikkeling van de structuur en sterkte van botten, en je hebt vitamine D nodig om deze mineralen op te nemen. Zelfs als je voedingsmiddelen eet die veel calcium en fosfor bevatten, kan je lichaam deze stoffen niet opnemen zonder voldoende vitamine D. Vitamine D is belangrijk voor een goede gezondheid, en onderzoekers ontdekken nu dat vitamine D ook belangrijk is voor heel veel andere zaken in het lichaam, zoals:

  • immuunsysteem, die helpt om infecties te bestrijden;
  • spierfunctie;
  • cardiovasculaire functie, voor gezonde hart- en bloedvaten;
  • ademhalingssysteem, voor gezonde longen en luchtwegen;
  • ontwikkeling van de hersenen; en
  • anti-kanker effecten.


Artsen zijn volop bezig om volledig te begrijpen hoe vitamine D in je lichaam werkt en hoe het van invloed is op je algehele gezondheid.Vitamine D-tekort

Als je lichaam onvoldoende vitamine D binnenkrijgt om het gezond te houden, dan is er sprake van een vitamine D-tekort, ook wel 'vitamine D-deficiëntie' genoemd. Ernstige vitamine D-deficiëntie kan soms leiden tot een aandoening genaamd rachitis (of Engelse ziekte) bij kinderen en een aandoening genaamd osteomalacie bij volwassenen. Beide aandoeningen veroorzaken zachte, dunne en broze botten.

Een gebrek aan vitamine D is ook gekoppeld aan andere aandoeningen zoals kanker, astma, diabetes type II, hoge bloeddruk, depressie, alzheimer en auto-immuunziekten zoals multiple sclerose (MS), diabetes type I en de ziekte van Crohn.

Je lichaam krijgt vitamine D voornamelijk uit zonlicht, hoewel zeer kleine hoeveelheden ook voorkomen in een aantal voedingsmiddelen. Je kunt ook vitamine D binnenkrijgen door het nemen van vitamine D-supplementen.

  

Lees verder