Schildklierontsteking klachten

Wat is een schildklierontsteking?

Schildklierontsteking symptomen en behandeling. De medische benaming van een schildklierontsteking is 'thyreoïditis'. Bij een schildklierontsteking is de schildklier ontstoken met tijdelijke of blijvende gevolgen. Bij een schildklierontsteking gaat er iets mis met de productie van hormonen, doordat de werking van de schildklier verstoord wordt. De schildklier werkt te snel of juist te langzaam. Als gevolg van een te snel werkende schildklier gaat je hart sneller kloppen en de spijsvertering sneller werken. Je valt af en krijgt een opgejaagd gevoel. De schildklier kan ook juist te traag werken, wat leidt tot lusteloosheid, extreme vermoeidheid en je komt wat kilo's aan. Deze onderproductie of overproductie van schildklierhormomen is tijdelijk, maar kan ook permanent zijn.Er worden verschillende vormen van schildklierontsteking onderscheiden. De drie meest voorkomende vormen van schildklierontsteking zijn subacute granulomateuze thyroïditis (welke wordt veroorzaakt door een virus), de ziekte van Hashimoto (een auto-immuunstoornis), en de pijnloze of stille thyreoïditis. Mensen met schildklierontsteking worden behandeld met aanvullende synthetisce schildklierhormonen.

Typen schildklierontsteking

De drie meest voorkomende typen schildklierontsteking zijn:

Hashimoto-thyroïditis 
Deze vorm komt het meeste voor. Het betreft een auto-immuunziekte, waarbij het lichaam zelf antilichamen aanmaakt die de schildklier aanvallen. De ziekte van Hashimoto is een chronische ontsteking van de schildklier, waarbij vaak na een tijdje de schildklier te langzaam gaat werken. Dit wordt 'hypothyroïdie' genoemd. Soms gaat dit gepaard met een zwelling in de nek, omdat de schildklier opzet (struma). De aandoening komt vooral voor bij vrouwen tussen de 30 en 50 jaar.

Subacute granulomateuze thyroïditis 

Deze vorm wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een virus en wordt nogal eens verward met een keelontsteking, omdat je vaak pijn krijgt bij het slikken. Je kunt ook last krijgen van pijn in kaken of oren. Voorts kan deze aandoening gepaard gaan met koorts en gewichtsverlies. Aanvankelijk leidt de aandoening vaak tot overproductie van schildklierhormon, later gevolg door onderproductie. Hyperthyreoïdie is de medische naam voor een schildklier die te snel werkt.

Stille thyroïditis 
Dit type komt vooral voor bij vrouwen die net bevallen zijn. Ongeveer één op de acht vrouwen krijgt hier binnen enkele maanden tot een jaar na de bevalling last van, waarschijnlijk als gevolg van veranderingen in het immuunsysteem door de zwangerschap. Vaak verdwijnt deze vorm vanzelf binnen enkele maanden.

Behandeling schildklierontsteking

Bij Hashimoto-thyroïditis zul je naar alle waarschijnlijkheid de rest van je leven een synthetisch schildklierhormoon moeten slikken. Bij subacute granulomateuze thyroïditis verdwijnen de klachten binnen een paar maanden meestal vanzelf. Als de pijnklachten heel hevig zijn, kan je paracetamol of een NSAID gebruiken. In ernstige gevallen kan de arts corticosteroïden als prednison adviseren. Stille thyroïditis is gewoonlijk tijdelijk en vereist geen specifieke behandeling.