Prikkelbare Darm Syndroom PDS

Wat is het Prikkelbare Darm Syndroom?

Prikkelbare Darm Syndroom symptomen, oorzaak en behandeling. Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is een courante aandoening en heeft als belangrijkste klacht buikpijn -een zeurende, krampende of stekende pijn in de buik- en een opgeblazen gevoel in de buik. Van alle aandoeningen van het maag-darmkanaal is PDS de meest voorkomende. Naar schatting 10 tot 20% van de alle mensen heeft PDS. De klachten hangen mogelijk samen met een afwijkende darmwerking en een overgevoeligheid van de darmen. PDS is geen ernstige, maar wel een vervelende ziekte die soms flink kan interfereren met je dagelijkse bestaan.De klachten treden vaak op jongvolwassen leeftijd op, ofschoon in ongeveer de helft van de gevallen de ziekte de kop opsteekt tussen 35 en 50 jaar. Meer vrouwen dan mannen hebben PDS. Bij het ouder worden wordt dit verschil wat minder.

PDS is een zogeheten 'functionele stoornis', wat betekent dat bij onderzoek geen afwijkingen aan de darmen worden gevonden. Bij mensen met PDS werken de darmen niet naar behoren en ook zijn de darmen gevoeliger dan bij andere mensen. Deze verkeerde darmwerking en overgevoeligheid liggen waarschijnlijk ten grondslag aan de klachten die optreden bij PDS.

Wat zijn de symptomen van PDS?

Bij het Prikkelbare Darm Syndroom kunnen allerlei klachten optreden. De klachten verschillen van persoon tot persoon en zelfs bij één persoon kunnen de klachten van dag tot dag verschillen. Perioden met en zonder klachten wisselen elkaar af.

Er zijn een aantal hoofdklachten waar iedereen met PDS last van heeft. De hoofdklacht is buikpijn: een zeurende, krampende of stekende pijn in de buik, welke zeer hevig kan zijn. De pijn is vaak gelokaliseerd linksonder in de buik en soms rond de navel. De pijn wordt vaak verlicht na de ontlasting of na het laten van winden.

Voorts komt een opgeblazen gevoel vaak voor, wat gepaard kan gaan met winderigheid. Je kan ook last hebben van slijm in de ontlasting als gevolg van irritatie van de darmwand. Als je op je buik drukt, is de dikke darm pijnlijk, hetgeen wijst op een grotere gevoeligheid van de darmen. Een andere hoofdklacht is chronische diarree/obstipatie (verstopping), of een combinatie van beide.

Andere klachten die kunnen optreden zijn divers: 

  • Het gevoel dat de darm niet helemaal leeg is na het poepen.
  • Misselijkheid en braken.
  • Zuurbranden.
  • slikklachten, een brok in de keel.

Er kunnen ook klachten optreden buiten het maagdarmkanaal, zoals:

  • Vermoeidheid.
  • Spierpijn.
  • Rugpijn.
  • Hoofdpijn.
  • Problemen met plassen.
  • Bij vrouwen: een onregelmatige menstruatie en pijn bij of na de seksuele gemeenschap.

Hoe wordt PDS behandeld?

PDS is niet te genezen, maar je kunt wel de klachten behandelen en verlichten. Een behandeling omvat veranderingen in levensstijl, voedingsadviezen, medicatie en/of psychologische behandelingen (zoals stressmanagement). Samen met je huisarts, kun je bepalen welke het meest geschikt is in jouw situatie.

Geraadpleegde literatuur:

- S. Kollaard, H. Vinke. Zorgboek Prikkelbare Darm Syndroom. Stichting September, 2e herziene druk, Amsterdam, 2010.


Geschreven door