Ooievaarsbeet baby symptomen

Wat is een ooievaarsbeet?

Ooievaarsbeet baby symptomen, oorzaak en behandeling. Een ooievaarsbeet is een veel voorkomende vorm aangeboren vaatverwijding die vaak in de nek optreedt in de vorm van een rozerood vlak vlekje. In de folklore brengt een ooievaar een baby naar de gelukkige ouders. De vlek in de nek lijkt op de afdruk van de snavel van de ooievaar, vandaar de naam ‘ooievaarsbeet’. De ooievaarsbeet komt vaak voor, ongeveer 30 tot 40 procent van de kinderen wordt ermee geboren. Het is een geheel onschuldige aandoening en verdwijnt meestal vanzelf.


De medische term voor een ooievaarsbeet is naevus van Unna of haemangioma cutis neonatorum. Als het plekje zich in het gelaat voordoet, spreekt men van een engeltjeskus. Roze vlekken die zich niet in de nek of het gezicht bevinden, worden ook wel zalmvlekken genoemd.

Wat zijn de symptomen van een ooievaarsbeet?

Een ooievaarsbeet is een klein bleek rozerood (niet verheven) vlekje op de huid van een pasgeborene. Het is een aangeboren vaatverwijding; de betreffende huidvaatjes staan wat verder open dan normaal en laten daardoor wat meer bloed door. Later trekt dit vaak wel bij. Het is niet duidelijk hoe deze misvorming ontstaat.

Het plekje kan donkerder worden wanneer het kind huilt of  zich opwindt, koortsig is of als de kamertemperatuur verandert. Het plekje kan verbleken wanneer je er op drukt. Een ooievaarsplek geeft geen bijkomende klachten, zoals jeuk of pijn. Een kind van één vlek maar ook meerdere vlekken hebben. Vaak is een ooievaarsbeet al bij de geboorte aanwezig, maar ze kunnen ook verschijnen in de eerste maanden van het leven. De plekjes zijn vaak te vinden op het voorhoofd, oogleden, neus, bovenlip, of de achterkant van de nek.

Hoe wordt een ooievaarsbeet behandeld?

De diagnose kan op het oog gesteld worden. Verder onderzoek is niet nodig. Een behandeling is niet zinvol, aangezien de meeste ooievaarsbeten binnen een jaar spontaan zijn verdwenen. Het natuurlijke beloop kan niet beïnvloedt worden. Plekjes op de achterkant van de nek zijn vaak wat hardnekkiger en een engeltjeskus is wat vluchtiger.

De meeste ooievaarsbeten in het gezicht zijn binnen ongeveer 18 maanden volledig verdwenen. Bij 10 tot 50 procent van de personen blijft de vlek tot in de volwassenheid bestaan, vooral de wat grotere en sterk gekleurde vlekjes in de nek. Deze schoonheidsfoutje worden later vaak bedekt door haargroei.


Geschreven door