Griep symptomen 2015

Wat is griep?

Wat is griep en wat zijn de griep symptomen 2015? Griep (of influenza) is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen. Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus, ook 'influenzavirus' genoemd. Griep komt in Nederland elk jaar voor en dan vooral in de wintermaanden. Er zijn verschillende soorten griepvirussen. Deze veranderen steeds, waardoor je telkens opnieuw griep kunt krijgen. Er zijn twee typen influenzavirussen die de meeste griep bij mensen veroorzaken. Het gaat om influenzavirus type A en B. Verder bestaan er diverse subtypen. Voorbeelden hiervan is nieuwe influenza A (H1N1), de eens beruchte 'Mexicaanse griep'. Soms hebben in een bepaalde periode veel mensen de griep. Dan kan er sprake zijn van een griepepidemie. Men spreekt van een epidemie als een bepaald aantal mensen bij de huisarts als grieppatiënt bekend staan. Bij 51 of meer geregistreerde griepgevallen per 10.000 inwoners spreekt men van een griepepidemie.Het influenzavirus verandert voortdurend. Dat is de reden dat je niet levenslang resistent bent tegen griep als je het eenmaal hebt gehad, zoals dat met andere infectieziekten vaak wel gebeurt. De samenstelling van het vaccin moet daarom jaarlijks worden aangepast, waardoor je ieder jaar opnieuw gevaccineerd moet worden als je tot één van de doelgroepen behoort (bijvoorbeeld mensen van 60 jaar en ouder en mensen met longziekten en aandoeningen aan de luchtwegen). Na vaccinatie wordt normaliter binnen twee weken een beschermende hoeveelheid antistoffen aangemaakt.

Het virus zit in druppeltjes snot, slijm en speeksel en door praten, hoesten of niezen wordt de boosdoener verspreid, vooral in ruimten waar mensen dicht bij elkaar zitten en waar slecht geventileerd wordt. Het virus kan ook worden overgedragen via handen en voorwerpen, zoals een deurknop, een computermuis of een toetsenbord. Adequate hygiënemaatregelen kan verspreiding en besmetting aanzienlijk beperken. Verder is een goede weerstand belangrijk. Deze bouw je op door goede voeding, voldoende nachtrust, ontspanning (stress vermijden) en voldoende lichaamsbeweging.

Wat zijn de klachten en symptomen van griep?

De incubatietijd -dat wil zeggen de periode van besmetting totdat je de eerste klachten krijgt- van griep is 1 tot 3 dagen. Griep kan in principe mild en zelfs zonder klachten verlopen. Kenmerkende symptomen van griep zijn plotseling opkomende (forse) koorts, wat gepaard gaat met koude rillingen. De koorts duurt normaal gesproken 3 tot 5 dagen. Je krijgt verder last van een algeheel gevoel van malaise met hoofdpijn, spierpijn in de ledematen, keelpijn en hoesten. Het duurt vaak 1 tot 3 weken voordat je volledig bent hersteld. Over het algemeen is griep onschuldig, maar soms kunnen er complicaties optreden, zoals longontsteking, oorontsteking en ontsteking van de hartspier (myocarditis). Vooral bij bepaalde risicopatiënten, zoals ouderen en verzwakte hartpatiënten en suikerpatiënten.

Hoe kan griep worden behandeld?

Er bestaan geen geneesmiddelen tegen griep. Je zult moeten uitzieken. Wel kun je de verschijnselen bestrijden. Bij koorts boven 39,5 graden kan paracetamol worden gebruikt. Geef kinderen geen pijnstillers die acetylsalicylzuur bevatten. Bij keelklachten is het verstandig je keel voldoende te bevochtigen door bijvoorbeeld het zuigen of sabbelen op een snoepje of dropje. Je kunt ook gorgelen met fysiologisch zout of koude dranken drinken. Een verstopte neus kun je bestrijden met een fysiologische zoutoplossing of xylometazoline. Zorg dat je voldoende drinkt om uitdroging te voorkomen.

Tot slot is het verstand om de luchtvochtigheid in huis te verhogen. Uit onderzoek blijkt dat reeds bij een relatieve luchtvochtigheid van 43 procent maar 14 procent van de losgelaten virusdeeltjes in staat is om griep over te brengen. Is de relatieve luchtvochtigheid laag (23 procent) dan blijft ongeveer 70 tot 77 procent van de virusdeeltjes besmettelijk. Het beschermende effect van de hogere luchtvochtigheid werkt snel. Binnen een kwart na het hoesten is het grootste gedeelte van de virusdeeltjes al niet meer actief. Zorg er verder voor dat je goed ventileert.


Geschreven door

  

Griep: laatste stand van zaken

Griep 2016

Nadere informatie volgt. Lees hier verder over griep 2016.

 

Griep 2015

Medio januari 2015 kunnen we de Amerikaanse griep verwachten in ons land. Virologen waarschuwen ervoor, want het is een variant waar uw vaccin niet goed tegen beschermt. In Amerika zijn er al vijftien kinderen aan die nieuwe griep gestorven. Lees hier verder over de Amerikaanse griepDe griepepidemie, die inmiddels al vijftien weken duurt, is nu definitief op zijn retour. De afgelopen week gingen 86 op de 100.000 mensen naar de huisarts met griepachtige klachten. Dat is iets minder dan de week daarvoor, toen gingen 129 op de 100.000 mensen naar de huisarts. Dat heeft onderzoeksinstituut Nivel dinsdag 17 maart 2015 gemeld.Griep 2014

Volgens het RIVM komt gedurende december 2013 - begin januari 2014 weinig griep voor in Nederland. Op 16 januari 2014 werd echter bekendgemaakt dat Nederland dichtbij een griepepidemie is. Het aantal Nederlanders dat op 16 januari met griep thuis zit is in de tweede week van het nieuwe jaar verdubbeld ten opzichte van de eerste week. Daarmee zit het net onder de zogenoemde epidemische grens. Op dit moment hebben 50 op de 100.000 mensen griep. Om te kunnen spreken van een epidemie moeten 51 op de 100.00 ziek zijn, aldus Nivel die de cijfers van dag tot dag bijhoud. Vooral veel kinderen onder de 4 jaar en ouderen boven de 65 zijn ziek.Griep 2013

Op 25 februari 2013 stelde epidemioloog en huisarts Gé Donker, griepdeskundige van gezondheids-onderzoeksbureau Nivel, dat bijna de helft van de zieken is getroffen door de eerder nog zo gevreesde Mexicaanse griep. Men spreekt in dat verband wel over een 'comeback' van de Mexicaanse griep.