Griep kippensoep

Kippensoep helpt griep te bestrijden

Kippensoep eten als je verkouden bent of griep hebt, is een oude Joodse gewoonte. Het was echter lang onduidelijk of het ook écht hielp. Uit onderzoek blijkt nu dat het geen fabeltje is. Een bestanddeel van kippensoep, het aminozuur carnosine, blijkt het immuunsysteem te helpen om het griepvirus te bestrijden in een vroege stadium van de griep.Jaren geleden ontdekte dr. Stephen Rennard van de University of Nebreska Medical Center uit Omaha in de Verenigde Staten dat kippensoep witte bloedcellen, die infecties bestrijden, activeert. Nu hebben andere geleerden ontdekt dat carnosine, ook een eiwit, het immuunsysteem versterkt. Het helpt tegen de griep onder voorwaarde dat je het in een vroeg stadium van de ziekte nuttigt en dat je hiermee doorgaat totdat de ergste symptomen naar de achtergrond zijn verdwenen. Zodra de soep door het lichaam wordt uitgescheiden, stopt het effect. Dus als je wilt profiteren van de heilzame werking, moet je de soep door blijven drinken.

Daarnaast hebben wetenschappers ontdekt dat kippensoep het aminozuur cysteïne bevat, wat veel gelijkenis vertoont met het geneesmiddel acetylcysteïne, een zogenaamde 'slijmverdunner' die taai slijm in de luchtwegen dunner of vloeibaarder maakt, zodat je het slijm gemakkelijker kunt ophoesten. Hiermee worden de ziekteverwekkers samen met het slijm snel uit je lichaam verwijdert. Da's mooi meegenomen. Bovendien verwijdert dit zwavelbevattende aminozuur giftige stoffen uit het lichaam en is het behulpzaam in het onderhouden van het immuunsysteem.

Voorts leveren de groente in de soep ook hun bijdrage in het herstel. Zo is bekend dat bijvoorbeeld ui en prei antivirale en antibacteriële eigenschappen bezitten. Ook niet onbelangrijk is het gegeven dat soep veel vocht levert en dat het licht verteerbaar is.

Gelijk beginnen dus met het eten van kippensoep, zodra je vermoedt dat je de griep hebt. Zorg dat je altijd wat soepblikken in de voorraadkast hebt staan.

Geschreven door