Griep duur

Hoe lang duurt de griep?

Griep is een infectieziekte die wordt veroozaakt door het griepvirus. Griep kenmerkt zich door een plotseling begin met hoge koorts en koude rillingen. Je kunt ook last hebben van hoofdpijn, keelpijn, hoesten, spierpijnen en moeheid. Je kunt je vreselijk lamlendig voelen als je de griep hebt. Ieder jaar verandert het virus een beetje en eens in de tien tot vijftien jaar ontstaat een geheel nieuw subtype. In 2009 was dat de zogeheten Mexiaanse griep (zo genoemd omdat het eerste bekende ziektegeval zich voordeed in Mexico). Bij een nieuw subtype worden meer mensen ziek, omdat onder de bevolking nog geen immuniteit (afweer) tegen deze variant bestaat.Griep is in de volksmond vaak een verzamelnaam voor allerlei milde ziekten. Iemand die (flink) verkouden is en last heeft van overgeven en/of diarree of andere (griepachtige klachten) klachten, noemt zich al gauw grieperig. Maar de echte griep (influenza) wordt veroorzaakt door het griepvirus (influenzavirus). Als je (echt) de griep te pakken hebt, dan voel je je vaak binnen enkele uren flink ziek. Je krijgt hoge koort en koude rillingen. Dit gaat vaak gepaard met bonzende hoofdpijn, een loopneus, keelpijn, een droge hoest en spierpijn (vooral in de ledematen).

Deze klachten verdwijnen grotendeels in drie tot vijf dagen. Maar het kan zeker een paar weken duren voordat je weer volledig hersteld bent en je weer de oude voelt. Van de Mexicaanse griep is bekend dat de droge hoest zeer lang kan aanhouden.

Als je getroffen bent door de griep, doe je er verstandig aan om rustig aan te doen en goed uit te zieken voordat je je dagelijkse activiteiten weer oppakt. Vermijd lichamelijk inspanning en drink veel om uitdroging te voorkomen. Pijn en koorts kun je zo nodig bestrijden met paracetamol. Griep is bij gezonde personen normaal gesproken een onschuldige aandoening. Het gaat vanzelf over, je moet uitzieken.

Overleg in de volgende gevallen met de huisarts:

  • als de koorts langer dan vijf dagen aanhoudt;
  • als je na herstel weer opnieuw koorts krijgt;
  • als je kortademig wordt en/of pijn op de borst krijgt tijdens het ademhalen;
  • als je vermoedt dat er meer aan de hand is dan een gewone griep.


Geschreven door